Nahajate se: Domov: / Prireditve, dogodki / Prireditve / 12. »Igre prijateljstva« letos v Gospiču, Karlobagu, Senju in Otočcu od 19. – 21. 9. 2014

12. »Igre prijateljstva« letos v Gospiču, Karlobagu, Senju in Otočcu od 19. – 21. 9. 2014

12. »Igre prijateljstva« bodo letos potekale na Hrvaškem, gostitelj je Ličko Senjska Županija, ki bo igre organizirala v Gospiču, Karlobagu, Senju in Otočcu.

Novomeško športno delegacijo bo sestavljalo 85 športnikov in spremljevalcev. Novo mesto, oziroma Dolenjsko bodo zastopali košarkarji in košarkarice Krke, rokometašice Krke, rokometaši Krke in Trebnjega, ki bodo sestavili skupno ekipo, nogometaši Krke, šahisti in šahistke šahovskega društva Krka, ter igralci in igralke namiznoteniškega kluba Krka.

Na letošnjih igrah nastopajo mladi športniki letnika 1998 in mlajši. V petek, 19. 9. 2014 bo v Karlobagu uradna otvoritev iger, v soboto bodo potekala športna tekmovanja, v nedeljo pa je na programu še ogled nacionalnega parka Paklenica in odhod domov. Ekipa Dolenjske je na zadnji petih igrah zmagala v skupni konkurenci. Poleg dolenjcev na igrah nastopajo še predstavniki Avstrijske Koroške, Unsko Sanjskega kantona iz Bosne in Hercegovine in Ličko Senjske Županije iz Hrvaške.

  

 

Mednarodne »Igre prijateljstva« potekajo od leta 2002, ko so pobudo za njih dali na območju Gospiča in Bihača, priključilo pa se jim je tudi Novo mesto in kasneje še Sopron.

Igre so kmalu prerasle v veliko športno manifestacijo mladih v starosti do 16 let. Na njih že od samega začetka sodelujejo predstavniki Ličko – Senjske županije z mestom Gospič, Unsko – Sanskega kantona z mestom Bihač in Novo mesto - Dolenjska. V zadnjih šestih letih je redni partner madžarski Sopron s pokrajino Fertod, v zadnjih dveh letih pa so se igram pridružili predstavniki Avstrijske Koroške z mestom Celovec..

11. igre so lani potekale v Novem mestu. Organizatorji se med seboj izmenjujejo, tako da je vsako leto na vrsti nov organizator prireditve.

Igre potekajo tri dni, preko 300 mladih športnikov pa tekmuje v petih športnih panogah za dečke in deklice po že sprejetih pravilih mednarodne skupščine » Iger prijateljstva«.

Tekmovanja potekajo v malem nogometu za dečke in košarki, rokometu, namiznem tenisu ter šahu za dečke in deklice

Igre imajo velik pomen tako za nastopajoče kot tudi za posamezna mesta in države. Na Hrvaškem pri organizaciji sodeluje tudi Hrvaški Olimpijski komite, člane delegacij pa sta v preteklosti sprejela predsednika države Stipe Mesič in Ivo Josipovič. Pri izvedbi iger v Bosni in Hercegovini sodeluje tudi ministrstvo, širšo družbeno podporo pa imajo pri tem projektu tudi na Madžarskem.

Igre podpirajo in predstavljajo tudi ambasadorji športa, iz Slovenije sta to Miro Cerar in Matjaž Smodiš, iz ostalih treh držav udeleženk pa tudi njihovi zaslužni športniki in udeleženci olimpijskih iger Josip Čorak, Mustafa Demir in Josip Strobl.

 

 

Nahajate se: Domov: / Prireditve, dogodki / Prireditve / 12. »Igre prijateljstva« letos v Gospiču, Karlobagu, Senju in Otočcu od 19. – 21. 9. 2014

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information